schilderijen inlijsten lijstenmakerij

Schilderijen inlijsten

Schilderijen schilderij verkopen,  waarde inschatting van schilderij, hoeveel is mijn schilderij waard, wat kost het om een schilderij in te lijsten?



Schilderijen inlijsten


Prijs de lijst en het schilderij!

Het is u vast wel eens overkomen. Koopt u een schilderij of erger nog u maakt een schilderij, laat deze mooi inlijsten en hangt hem op. En ja hoor de eerste de beste gast roept: ‘Wat een mooie lijst!’ Tsja, dit gebeurt regelmatig en het blijft frustrerend. Het ging immers niet om de lijst, maar om het schilderij dus de inhoud.

Voor deze site heb ik hier een paar basisregels voor het maken van een goede keuze van een lijst. Helaas, daar is geen standaard antwoord op te geven. Elk werk is weer anders en smaken verschillen. Maar hier toch een paar basisregeltjes die u verder kunnen helpen:
- Een (hedendaags) schilderij op doek of canvas met netjes afgewerkte en/of beschilderde zijkanten zonder nietjes of spijkers er in, lijst je het mooist in een ‘baklijst’. Dat is een lijst waar het werk vrij in komt te liggen van de lijst; je blijft de randen zien omdat er ruimte zit tussen lijst en zijkant van het schilderij.
- Voor oudere schilderijen hebben de meeste lijstenmakerij een grote keuze aan lijsten. En de goede lijstenmaker zal u dan ook uitgebreid en goed adviseren, maar verlies uw eigen voorkeur waar het werk komt te hangen niet uit het oog. Er zijn compleet gebeeldhouwde lijsten (vaak barokke lijsten), vlakke of reliëflijsten in hout of kunststof. Er is voor elk wat wils.
- Voor werk op papier zoals aquarellen, tekeningen, pastels, zeefdrukken en andere grafiek moet achter glas. En ook hier is een ruime keuze in glas: van gewoon tot ontspiegeld tot flinterdun, totaal onzichtbaar en niet spiegelend glas. Maar vaak volstaat gewoon glas.
- En aan dat glas hangt natuurlijk een verschillend prijskaartje. En pas op, kies voor aquarellen en pastels een dik of dubbel passepartout opdat de voorstelling het glas niet raakt.
- De meeste zeefdrukken en andere grafiek, foto’s en posters kunnen ingelijst worden in eenvoudige wissellijsten die je zelf kunt monteren

Wilt u goed advies, neem dan eens contact op met uw lijstenmakerij. Een goed overzicht vind u op lijstenmakerij.info, hier is een over zicht van lijstenmakerijen.

(adverentie)

 

Oude barok lijsten: puur goud is nep!


Oude barok lijsten, zoals we die vinden in musea of in de kerken, zien er soms uit alsof ze van puur goud gemaakt zijn. Maar ze zijn meestal toch gemaakt van hout dat verguld is. Vroeger koos men meestal lindenhout voor die fraai gesneden lijsten. Lindenhout is zacht en stevig tegelijk en was dus voor de ambachtslieden bijzonder geschikt om de bloemen, ballen en krullen van een lijst in te snijden. Echter veel van die ogenschijnlijk gesneden lijsten zijn gemaakt van gips op een basis van plat hout. Dat gips goot men in een mal die werd afgegoten en de voorstelling werd vervolgens op het hout geplakt. Deze goedkope manier van lijsten vervaardigen werd in de 19e eeuw heel populair en wordt ook nu nog alom toegepast voor ‘oud lijkende’ lijsten
Voor het vergulden van lijsten hanteerde men vroeger twee basismethoden: de polimentvergulding of de olievergulding. De polimentvergulding is gemaakt van bladgoud dat in laagjes op de lijst –of op de versiering- aangebracht wordt. Als ondergrond gebruikte men een boluslaagje, een soort hele fijne klei. Een dergelijke vergulding kon prachtig gepolijst worden en blijft heel stralend, als echt goud. De olievergulding is eigenlijk een een verflaagje in goudkleur en wordt op den duur dof en kleurloos. Van een handgemaakte en met bladgoud vergulde lijst bestaat uiteraard geen tweede, ze zijn allemaal anders en dragen daarom meestal een prijskaartje met drie nullen.

Bron: De kaap